Högskolestudier i Sverige

För att gå på högskolan ska du vara behörig och det är du om du har grundläggande behörighet.

Grundläggande behörighet = Gymnasieexamen

För att få en gymnasieexamen ska du ha betyg i 2 500 p.

Av de 2 500 poängen ska det vara minst betyget E i 2 250p och lägst betyget E i

• Svenska 1,2, 3 eller Svenska som andra språk 1,2, 3
  • Engelska 5, 6
  • Matematik 1b eller 1c
  • Godkänt gymnasiearbete

De flesta utbildningar har dessutom krav på särskild behörighet, som är indelad i områdesbehörigheter.

Vad är meritpoäng?

Meritpoäng kan höja ditt meritvärde vid ansökan till högskolan.

"Att tänka på om du vill plugga vidare..."
- Faktablad för dig med examen från gymnasieskolan (gy2011)

Behörighets- och meritkurser, inklusive områdesbehörigheter
Sammanställning av behörigheter, generella meritpoäng och områdesbehörigheter med material från Universitets- och högskolerådet.

Vad är högskola, hur är det att studera där, vad är det för skillnad mellan program och kurser, m.m.? Se Studera.nu.

Länkar till utbildningar och högskolor

I Jämför utbildning kan du söka på ämne, kurs, högskola, se arbetsmarknadsprognoser och jämföra utbildningar med varandra. Se även Universitetskanslersämbetet sida Resultatsök – jämför utbildningarnas kvalitet.

Infoo har en bra uppställning på högskolor i Sverige om du är intresserad av en speciell högskola.

För att hitta studentlägenhet på din studieort, titta närmare i Studentbostäder. Se även Så fixar du bostad.

Ansökan

Du ansöker via Antagning.se, det är en anmälan till all (både linjer och kurser) högskoleutbildning.

Webbansökan öppnar i mitten av mars
Sista dag för anmälan till höstterminen är den 15 april.

Kom ihåg att det kan vara helt andra ansökningstider till estetiska utbildningar och utbildningar med alternativ antagning (t.ex. intervjuer och prov), se respektive utbildning.