Rysslandbloggen 2017

Följ Rysslandsbloggen! I utbytet deltar elever ur SC15, SA15, SB15 och HU15.

Susanne Forss  & Malin Englund Levander

Onsdag 15/3 2017

Idag fick vi delta i lektionerna på Gimnasia no 56. Eleverna fick ta del flera olika ämnen och lektioner. De ryska eleverna förbereds just nu för statliga prov i de olika skolämnena. Vi noterar att det är betydligt färre elever i klasserna än på en svensk gymnasieskola.

Fyra elever studerar sittande

De ryska eleverna bär skoluniform. De har 15 minuters rast mellan lektionerna. Sena ankomster accepteras inte. Våra elever reagerar på att de ryska eleverna har ont om tid för sin lunch.

Efter en intensiv skoldag så tar vi farväl av våra ryska värdar och beger oss mot flygplatsen. Om två veckor välkomnar vi de ryska eleverna och deras lärare till Norra Real.

Tisdag den 14 mars 2017

Solen skiner över St Petersburg. Eleverna kommer till Gimnasia no 56 tillsammans med sina värdar. Några bor nära skolan, andra har rest långt.

Vi besöker Eremitaget som är Sankt Petersburgs största konstmuseum. Vi får se flera mästerverk från renässansen och barocken. Det stora och det lilla Eremitaget öppnades som museum för allmänheten av Nikolaj den förste år 1852. Efter revolutionen blir hela palatset ett museum.

Vit byggnad i starkt solljus omringad av portal

En sal med guldpelare och kristallkronor

Efter vår guidade visning på Eremitaget beger vi oss mot Mariinskijpalatset, numera St Petersburgs stadshus. Vi får en inblick i hur staden styrs politiskt. Vi får också se den mycket påkostade interiören i palatset. Guidningen avslutas vid en för tiden mycket ovanlig konstruktion, man förflyttas genom våningarna med en hjälp av en ramp. Eleverna  glider nedför parketten.

Mittemot stadshuset ligger Isakkatedralen. En av världens största katedraler från år 1818. Den består av 48 solida granitpelare. Under Sovjeteran blev kyrkan ett museum. Under de senaste veckorna har den ortodoxa kyrkan åter tagit över Isakskatedralen och den används nu åter som helgedom. Detta har väckt stora protester i staden. På skakiga ben tog vi oss högst upp i katedralen för att få en vacker vy över St Petersburg.

Takbild med staden hus i bakgrunden

På eftermiddagen så får våra elever ta del av det ryska vardagslivet

Måndag 13/3 2017

Vi träffas tidig morgon på Gimnasia nr 56 och får en guidad visning av skolan. Det är en mycket modern skola och de visar oss olika ämnessalar och vi får ta del av skolans långa historia.

Två ryska kvinnor framför gamla svartvita bilder på byggnader

Skolan

Efter vår rundtur väntar en sightseeingbuss på att få ta oss runt i staden. Vi får se The church of spilled blood, Isakkatedralen, Peter and Paul Fortress och vi lär oss om stadens historia. St Petersburg byggs upp på ca 60 år. Vår guide ger eleverna en inblick i svårigheterna befolkningen genomgått för att bygga staden. Isen ligger tät på Neva och den ger oss en förståelse för hur svårt det var att ta sig runt i staden innan broarna byggdes mellan de olika öarna. Peter den store hade som ambition att alla skulle ha en egen båt och ville bygga ett nytt Amsterdam i sin iver att modernisera land och rike.

Vi äter lunch på skolan. Vi får en halvtimme på oss medan de ryska eleverna endast har 15 minuter avsatta för sin lunch. På eftermiddagen beger vi oss till The museum of political history där fokus ligger på 1900-talets historia. Museet försöker gestalta hur utopi möter verkligheten och de problem som uppstår. Eftermiddagens besök väcker många tankar hos eleverna.

Politiska museet och köket i en kommunal lägenhet där fem familjer delade på ett kök och ett badrum

Tillbaka på skolan möts de av sina värdfamiljer för att spendera en kväll i en rysk familj.

Söndag 12/3 2017

Vi träffar ett gäng med förväntansfulla elever på Arlanda terminal 5 på söndagsmorgon. Alla är laddade och ser fram emot mötet med deras ryska familjer. Flygturen tar en timme och vi landar i ett dimmigt St Petersburg. Eleverna möts av sina värdfamiljer som planerat olika aktiviteter.