Studie- och yrkesvägledning

Här kan du få hjälp med vägledning och information om fortsatta studier, yrken och arbetsmarknad i Sverige och utomlands.

I ett angränsade rum till studie- och yrkesvägledaren finns ett infotek, där finns informationsmaterial om högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor, studier utomlands, m.m.

Marianne Carlsson
Studie- och yrkesvägledare
e-post: marianne.joy.carlsson@stockholm.se
tel: 08-508 323 26

Länktips

Behörighets- och meritkurser

Sammanställning av områdesbehörigheter och meritpoäng och med material från Universitets- och högskolerådet, anpassat till elever på Norra Real.

Övergripande

Det finns många bra sajter som berör studier och arbeten både i Sverige och utomlands. Vad ska jag välja? Vad ska jag bli? Antagningspoäng m.m.

Arbete och arbetsmarknadsprognoser

Yrkesbeskrivningar, Söka jobb, Arbetsförmedlingar, Arbete utomlands

Folkhögskolor och Kommunal vuxenutbildning i Stockholm

Högskoleprovet

Högskoleprovet kan ge dig en ytterligare chans att komma in på högskolan. Du kan söka i flera kvotgrupper.

Högskolestudier i Sverige

Behörighet, Vad är meritpoäng?, Länkar till utbildningar och högskolor, Ansökan

Studiefinansiering

Studiestöd söker du från CSN.

Studier och arbeten i Norden

Genom ett samarbete mellan de nordiska länderna, kan alla i Norden söka utbildning i ett annat nordiskt land på samma villkor som sökande från det egna landet.

Studier utomlands

Funderar du på att studera utomlands, ska du tänka efter om du vill läsa en hel utbildning eller del av utbildning. Hitta utbildningar, Få hjälp med ansökan, Känn igen ett bluffuniversitet!, Språktest.

Yrkeshögskola - YH

Under Myndigheten för yrkeshögskolan sorterar olika former av yrkesutbildningar, där finns kortare (1-2 år) yrkesutbildning.

SACOs Studentmässa

SACOs årliga Studentmässa kommer i år att vara den 29 nov. - 1 dec. På mässan finns svenska universitet och högskolor, andra eftergymnasiala utbildningar, t.ex. Yrkeshögskola - YH, utländska skolor, företag, myndigheter och organisationer för att ge information till blivande studenter.

Varje dag finns ett flertal semninarier att välja mellan.

Dag för elever i åk 3 på Norra Real:
Tid: 9-16
Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö