Studier utomlands

Funderar du på att studera utomlands, ska du tänka efter om du vill läsa en hel utbildning eller del av utbildning.

Hel examen (s.k. ”free-mover”)

Tänker du ta en hel examen utomlands, ska du fundera på var du vill att den utbildningen ska vara gångbar. Det är inte självklart att alla utbildningar är godkända i Sverige. Se Universitets- och högskolerådets information om utländsk utbildning, Reglerade yrken och från tidigare bedömningar av utländsk utbildning. Du får ordna och betala allting själv, ta alla kontakter, ordna allt från bostad, hålla reda på ansökningstider till att betala eventuella terminsavgifter.
Se Studera.nu

Finansiering av dina utlandsstudier, se även CSN.

Euroguidance

Universitets- och högskolerådet har skapat pdf inom olika områden
- Inför studier i USA
- Inför vistelse i Europa - som "free-mover"
- Inför läkarstudier utomlands
Inför språkstudier utomlands
Studera utomlands via förmedling
- Kom-ihåg inför resan, checklista

Hitta utbildningar

Var ute i god tid, ett år brukar rekommenderas. Ett bra sätt att börja samla information är att titta på Studera.nu:s Utbildning i olika länder om studier i ett speciellt land. Gå vidare till AllaStudier, Studier utomlands. Se också Plugga-utomlands.se

En europeisk utbildningsportal är PLOTEUS. PLOTEUS är en tjänst som erbjuds av Europeiska kommissionen. I en databas kan du välja vilket land du vill studera i, utbildningsområde, utbildningsnivå nivå etc.

Få hjälp med ansökan, Swedish International Students & Alumni, denna sajt har hjälp och tips till de vanligaste länderna.
Hjälp med ansökan till engelska universitet.
Project Access, som är en ideell organisation som startats av studenter på Oxford, Cambridge och Harvard.
Utlandsstudier.se - kostnadsfri hjälp till studenter som vill studera utomlands på egen hand.

Intyg om svensk grundläggande behörighet för utlandsstudier

Del av utbildningen

Ett annat sätt är att börja på en utbildning i Sverige och förlägga en del av utbildningen utomlands genom olika utbytesprogram t.ex. Sokrates. Åker man ut med t.ex. Erasmus hjälper högskolan till med kontakter. Terminsavgiften betalar respektive svensk högskola. Kursen ingår i en svensk examen.

Känn igen ett bluffuniversitet!

Språktest

För att studera i ett engelskspråkigt land måste du i regel göra ett språktest. Ett vanligt test är TOEFL-testet (för USA och Kanada). Ett annat är Cambridgediplom. I Tyskland gäller tyskt språktest o.s.v. för respektive land och språk.