Barcelona, en reseberättelse

/Susanne Forss och Malin Englund Levander

Fotograf: Malin Englund Levander

21/3 torsdag

Efter en lång resdag välkomnade Barcelona oss med en ljum vårkväll. Med storstadspulsen runt knuten upplevde vi spanjorernas sena matvanor. Barcelona är idag en modern europeisk stad med ca: 3 miljoner invånare, i staden talas två språk, vi är här för att öva spanska. Staden visar idag spår av den konflikt som finns med Madrid, gällande Kataloniens självständighet, överallt i staden hänger slagord och flaggor på balkongerna.

22/3 fredag

La Pedrera- stenbrottet (casa Milá)
Dagens tema är det tidiga 1900 talet i Barcelona. Staden bär många spår av den modernism som lyfter fram naturens organiska formspråk. I Europa kallas stilen för jugend, spanjorerna säger modernismo. Den framstående arkitekten Antonio Gaudi verkar under denna tid i Barcelona. Här utvecklas ny arkitektur utifrån nya ideér där hantverk och tradition möter tekniska framsteg.

Hos Gaudi blir ornamenten en del av byggnadens form, inte placerade enbart som utsmyckning. Bostadshuset La Pedrera färdigställs 1910 och har är en lekfull arkitektur som bryter ordningen för hur ett hus, en fasad ska se ut.

Vi besöker La Pedrera tidigt på förmiddagen och välkomnas av den ljusa böljande fasaden.  Efter att ha traskat de många trappstegen upp på taket möttes vi av en fin utsikt över Barcelonas gator. Takets skorstenar är skulpturala element som ser ut som eroderade klippblock. Stora figurer som  liknar robotar. Den klassiska mosaikbeläggningen i trencadis stil reflekterar ljuset och ger skorstenarna liv.

Under vår stadsvandring stannar vi och betraktar La Sagrada familias fasad. En elev berättar för oss om de kristna symboler och berättelser som kan läsas av i fasadens utsmyckning. Den långa byggnadstiden för att färdigställa katedralen är historisk då kyrkobygget fortsatte efter Gaudis hastiga död 1926.

Park Güel
Det blev en lång promenad uppför berget mot park Güel. Väl uppe på berget får man en fin vy över staden, man ser ända ner till havet.
Parken planerades och anlades vid 1900 talets första år. Idén var ursprungligen att skapa en trädgårdsstad efter engelsk inspiration där livet kunde levas mer traditionellt.  Arkitekturen blir här ett samhällsengagerat uttryck. En böljande bänk i färgsprakande trencadis mosaik löper runt terassområdet. Under terassen finns en pelarsal. De 86 pelarna bär upp terassen och skänker skugga. Idag används parken som rekreation för Barcelonaborna.

23/3 lördag

Picassomuseet
Vår spanska guide på Picassomusset gav oss en tydlig bild av den unga Pablo Picassos väg mot det kända konstnärskap omvärlden hyllar. Genom sin far Bildkonstnären  José Ruiz får Pablo tidigt skolning i teckning och måleri. Redan vid 15 årsålder målar han likt de stora mästarna och behärskar fullständigt färgens samverkan med det måleriska uttrycket.
Målningar från denna tid i Pablo Picassos liv är säkra avbildningar av verkligheten samtidigt som de rymmer  en stark känsla. Runt 1900 börjar Picasso förenkla och söka nya bildmässiga uttryck i sina bilder genom att inspireras av 1800 talets modiga impressionister och expressionister. Vid denna tid lockar Paris Europas konstnärer med det nya moderna livet som levs där. Picasso söker och följer det nya.

Efter museibesöket ger sig eleverna ut  i staden för att utföra sina språkuppdrag. De har fått i uppgift att ta reda på vad Barcelonaborna tycker om sin stad och vilken relation de har till den.

24/3 söndag

Sitges - Ett söndagsnöje
Morgonen startar med en fin promenad i en ännu sovande stad. Vi lämnar den stora tågstationen Barcelona Sans för att  resa med ett lokalt tåg till den pittoreska staden Sitges, några mil söderut längs den spanska kusten. Där den fina stranden lockar många Barcelonabor bort från stadens larm.

Språklektion på stranden.
Här möttes gruppen av ett annorlunda klassrum där samtalet, de spanska orden, blandades med havets brus. Eleverna presenterade de språkuppdrag de förberett genom att intervjua Barcelonabor under lördagseftermiddagen.

Vi fick ta del av spanjorers sätt att kort beskriva sig själva med tre ord: Abierto, alegres y trabajosos

Dagen avslutades med en gemensam middag vid en resturang nära stranden. Vi beställde en ” paella grande ” till sällskapet. Ett fat fyllt med gastronomiskt gult och gott serverades oss.

25/3 måndag

Hemresa mot Stockholm och Norra Real.

En spontan elevkommentar från resan: Jag älskar att tala spanska!