Frankrikeresa 2019

Elever ur Humanistiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet, åk 1-2, är i Frankrike 5-11 mars med sina lärare Pekka Lång, Svetlana Sand och Viveca Engman

Lycee Pontus de Tyard är Norra Reals nya vänskola i den lilla staden Chalon-sur-Saône i Bourgogne i Frankrike. Elever från Åk 2 åkte dit på besök i mars 2019. Arbetsspråket var engelska och syftet var att besöka olika former av franskt samhällsliv och historia. De franska eleverna kommer till oss på svarsbesök i september.

Espace Jeunesse är en kommunal verksamhet för unga och arbetslösa unga.

De får hjälp att hitta praktik, och jobb, och de får delta i idrott och projekt för att hålla dem sysselsatta (och borta från gatan). Projektet drivs med EU-medel och bidrag från kommunen.

Vi besökte en senapsfabrik. Senap är en stor produkt i Bourgogne. Utställningen var interaktiv där besökarna fick uppleva hur det var att vara ett senapskorn (!). Här blundar alla för att luften är full av vinäger och det sticker lite i ögon och hals, men det är bara nyttigt. Arbetare på senapsfabrik är aldrig förkylda.

Endast i Frankrike kan man hitta en senapsautomat om man plötsligt skulle bli sugen på senap ;-)

Eleverna besökte det världsberömda sjukhuset Hospice-de-Beaune, ett sjukhus som var verksamt från medeltiden till sjuttiotalet. Helt orört till det yttre, ett fantastiskt exempel på så kallad ”flamboyantstil”,

Eleverna besökte ECOCEA biogasanläggning som gör energi av sopor. Det organiska materialet blir gas, metall återvinns, men plasten är ett stort problem som inte går att tillvarata utan grävs ner i marken. Det blev en del frågor och tankeställare.

Vi tillbringade mycket tid i skolan och följde de franska elevernas lektioner. En dag hade vi ett seminarium där de svenska eleverna förberett små anföranden om miljö, jämställdhet, traditioner osv. Efter dessa var ordet fritt och det blev livliga diskussioner. Vi är trots allt lite olika fast vi har så mycket gemensamt.