Till innehåll på sidan

Humanistiska programmet

Ett brett program med fokus på kultur. På det Humanistiska programmet läser du de gymnasiegemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap, svenska eller svenska som andraspråk.

Programgemensamma karaktärsämnen är filosofi, moderna språk och människans språk. Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet, dels via de kurser vi valt att lägga inom programfördjupning, dels via dina individuella val. Matematik 2b ger dig bredare behörighet till högskolan och skolan har ett utbud av individuella val som tillgodoser många intressen.

Om programmet

Du studerar människan som kulturskapare förr och nu vilket bland annat innebär att du lär dig mer om kultur och kulturarv, litteratur, historia och filosofi. Språk är viktiga på programmet och du lär dig om interkulturella frågor och om samband mellan språk och kultur. Du utvecklar också din språkliga säkerhet och kreativitet i svenska, engelska och de övriga språk du väljer att läsa, för att kommunicera, reflektera, lära, analysera och tolka. Vi arbetar tvärvetenskapligt med vetenskaplig kommunikation och hållbar utveckling.

Inriktning kultur

Du lär dig om kultur och estetiska uttrycksformer, litteratur, filosofi och psykologi. Du studerar och diskuterar olika kulturuttryck och kulturupplevelser ur olika perspektiv. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen på högskolan.

Beskrivning av kurser och ämnen.

Ladda ner poängplanen för humanistiska programmet, inriktning kultur (pdf, 198 kB, nytt fönster)

Programfördjupning (300p)

  • Estetisk kommunikation 1
  • Matematik 2b
  • Samhällskunskap - Internationella relationer

Vetenskaplig kommunikation

Beskrivning av din utveckling fram till gymnasiearbetet

För mer information är du välkommen att kontakta:

 

Ansökningskod
HUKUL-NR - Humanistiska programmet inr kultur, Norra Real

Skolverkets webbplats, Humanistiska programmet

Antagningspoäng

Dela: