Indienblogg 2017

Följ våra elever som är på studieresa i Indien med sina lärare Susanne Forss och Magnus Jonsson.

Dag 10, 2017-11-20

Vi stiger upp 06 och åker mot Indira Ghandiflygplatsen i soluppgången.
Vi tackar Indien för denna gång!

Dag 9, 2017-11-19

Tidig avresa mot Delhi. Vi inkvarterar oss i de gamla basarkvarteren. Eleverna gör sitt bästa för att göra av med sina sista pengar. Smogen har lättat och det luktar inte lika mycket svavel även om solen är svår att urskilja.

En apa hoppar bland ruiner

Dag 8, 2017-11-18

Blänkande rum med mosaik

Vidare på skumpiga vägar mot Udaipur i södra Rajastan. På eftermiddagen besökte vi maharadjan av mewars palats, som vi tidigare haft skolutbyte med. På kvällen tog vi en båttur på Picholasjön och tog en tur runt det flytande palatset där en James Bondfilm spelades in.

Liten grupp elever med sandfärgad gammal byggnad i bakgrunden

Dag 7, 2017-11-17

Bundi var ett välkommet avbrott i det annars mycket hektiska Indien med sin intensiva trafik. Staden är bortsett från sitt maharadjapalats känd för sitt stora antal trappbrunnar från 1300 talet. Eleverna återhämtade sig efter de långa nattresorna och satt på takkaféera med yougurtlassi och pakhora.

Dag 6, 2017-11-16

Elevgrupp under stenportal

Maharajapalatset i Bundi, från 1300-talet hänger på en klippvägg ovanför gamla stan. Vi bor i ett enkelt och rustikt haveli, ett hus som hör till den gamla köpmannaklassen. Hela maharadjapalatset är nu hem för tusentals apor vilket också gav inspiration till kung Louie och taken är säkrade med galler så det inte ska komma objudna gäster.

Vi klättrade upp till toppen av berget längs försvarsmuren i värmen.

Dag 5, 2017-11-15

Ett fläckigt kattdjur, leopard, smyger nedför ett berg,

Efter en väldigt skumpig bussresa rakt ut i det Indien där Djungelboken utspelar sig anländer vi till Rhantambore nationalpark. Här fick Rudyard Kipling inspiration till sina första berättelser, bland annat delarna med shere Khan, rikkitikkitavi och Bagheera. Vi hade tur och fick se vilda versioner av både baloo, shere Kahn och Bagheera. På eftermiddagen rörde vi oss i hyrbuss till Kiplings kolonistad Bundi, känt för sitt maharajapalats.

En tiger ligger i torrt gräs

Dag 4, 2017-11-14

Vi anländer Agra i ottan för att slippa den kaotiska indientrafiken. Dimman låg tät i den kyliga morgonluften men den klarlade upp för att avslöja Shah Jahans storslagna mausoleum, Taj Mahal. Efter en guidad tur fick vi veta allt om de olika marmorinlöggningarnas i det hinduiska mikrokosmoset.

Vår chatrade buss dök lyckligtvis upp och kunde ta oss vidare söderut till naturexkursionen i Ranthambore.

Dag 3, 2017-11-13

i Varanasi gick i kulturens tecken. Vi uppträdde med en välrepeterad show bestående av låtar med jultema, tipp tapp och tänd ett ljus. Stämsången gjorde succé hos både femåringar och avgångsklasserna när vi förflyttade oss mellan Sunbeamschools olika aulor. I gengäld fick vi se ett magnifikt dockteateruppträdande.

Resten av dagen ansträngde vi oss för att hitta i de myllrande gränderna i Varanasis gamla basar där vi trängdes med kossor, lik, apor och heliga män iklädda endast aska.

Indisk kvinna med en apa i knät

På kvällen var det tänkt att vi skulle ta nattåget till Agra, 14 timmar bort, men en smärre försening på tolv timmar gjorde att vi fick ändra planerna. Istället fick vi trolla fram en nattbuss i beckmörkret där vi kunde lägga oss skavfötters, och segla iväg till Taj Mahal i Agra.

Dag 2, 2017-11-12

Gick upp 04.30 för att se Ganges i soluppgångsljus. Våra indiska värdar tog med oss på en traditionell puja, dvs en helig hinduisk morgonritual.

stenhus vid en strand, små båtar med träris

När värmen började närma sig 30 grader så hyrde vi en båt och åkte till Burning ghat för att se platsen där hinduer bränns för att slippa återfödas.

Resten av dagen spenderades på Sarnath, en av buddismens heligaste platser, där Budda höll sin första predikan.

På eftermiddagen så besökte vi en traditionell hantverksmarknad där man kunde köpa mortlar av högsta indiska kvalité.

Dag 1, 2017-11-11

En ung kvinna får en blomsterkrans runt halsen

Vi blir väl mottagna av Sunbeam international school och bepryddes med väldoftande tagetekransar, en av Ganges heliga blommor.

Skolan visade upp det bästa de hade av indiskt kultur, citarspel, tablauppträdande och banglahindudans.

Efter att ha umgåtts med elever och ägare, rektorer och underrektorer så var vi alla ganska möra efter 30 minuters sömn på nedresan.

Blomsterkransar delas ut till elever