Till innehåll på sidan

Indienblogg 2018

Dag 9

Man tänker sig kanske att huvudstaden Delhi ska vara lite mer välordnad än resten av Indien, men i bazaarkvarteren där vi bor är det samma intensiva kaos som överallt annars. Skillnaden är att man nu vant sig vid alla människor, apor, rickshaws, intensiva dofter och röken från smog och frityrolja.

Dag 7 och 8

Udaipur är en hektisk storstad, men ändå exotisk. Staden är byggd kring Picholasjön, med det flytande palatset vackert beläget mitt i. Leoparder kommer ibland in i gränderna och äter ur soptunnorna eller jagar lösa hundar, men på takkafeerna är det lugnt. Maharajan av Mewar är fortfarande verksam och bor i sitt stadspalats. Hans tre andra palats i närheten är numera museer. 

Dag 6

På skumpiga småvägar nådde vi Bundi, en avkrok som en gång i tiden var ett stort maharajadöme. Rudyard kipling skrev Djungelboken i en stuga i bergen ovanför staden. Kung Louis kompisar hoppar fortfarande runt i det övergivna palatset som majestätiskt tornar upp sig på bergssluttningen ovanför staden. På nätterna tar aporna över staden och studsar runt på taken eller rycker i hotellfönstret. Oväsendet kompletteras av moskeerna som maxar högtalarvolymen klockan fem på morgonen,  tätt följda av hindunationalisterna som kör runt med högtalare på biltaket och vrålar ut sitt budskap i gränderna. Ett bra sätt att vakna i tid för klättringen upp till ringmuren på berget, där alla elever är utrustade med bambupåkar mot aporna. 

 

Dag 5

Tidig morgon i djungeln, sambalhjortar, gavialer, mungos, langurer och kragbjörnar följer oss med blicken när vi passerar i vår öppna militärlastbil. Skönt med tystnad och kall bergsluft, som kontrast till de starka dofterna i städerna. Området kring naturreservatet är ren landsbygd, med risodlingar, småbyar, vattenbufflar och livet som det sett ut i tusentals år för vanliga enkla människor. Det riktiga Indien. 

Dag 4

Nattbuss från Varanasi och halva dagen på taj mahal, innan vi bytte till chartrad buss för att ta oss till djungeln i Ranthambore naturreservat .hektisk dag. 

Dag 3

Idag blev eleverna fullärda i indisk kultur. Tablatrummor, klassisk tempel sång, dans, citar och poesi. Själva bidrog vi med små grodorna och min teckning på tavlan av en kräfta. 

Dag 2, 2018-11-11

Efter att ha sovit någon timme första flygresan kände hela gruppen att det var en bra idé att gå upp vid fem för att se soluppgången. Det gör man bäst från båt, flytandes längs med Ganges. Eleverna sjösatte ljusbåtar fyllda med tagetesblommor, men skippade själva bad, dricka och borsta tänderna-ritualen, som annars är ett måste för de flesta besökare. Skolan vi besöker har precis kommit igång igen efter en av Indiens största högtider, Diwaali, ljusets fest. Eftersom vi är i Indiens heligaste stad, som dessutom är en smältdegel av religioner, så blir det besök på både hindu, buddhist och jaintempel, likväl som moskeer.

 

Dag 1, 2018-11-10

Intensiv start och kraftig kulturkrock, när 31 elever rullade in med taxi i kaoset i Varanasis baazar. Ett crescendo av tusentals tutor, skrik, hundskall och smällare. Människor överallt, som samsas om plats med apor, kossor och kameler. Lukten av krut, avgaser, exkrement, blommor och rökelse blandar sig med doften av bränt kött från likbålen vid flodkanten. Väl inne i gyttret av gränder, som i många fall är samma stadsbild som för 7000 år sedan, blir det ett överraskande lugn. Kvinnor slår tvätt, brahminpräster spelar med bjällror och på flöjt och getterna äter svepningen från liken. I gränderna rör sig heliga män, insmorda i aska, med treudd i handen. Med jämna mellanrum får man kasta sig åt sidan, när ett glittrande lik seglar förbi på bår, insvept i guld och orange sidentyg.

Dela: