Indienresa 2019

Dag 7

Uppe innan solen, för att åka båt i gryningen på Ganges. Ett myller av människor var nere vid floden för att utföra ceremonier, bada och dricka. På dagen förlorade vi oss i marknadsgränderna i gamla stan, där eleverna fick finslipa sina färdigheter i prutning. På natten tog vi sovbuss till Taj mahal, en resa på tolv timmar.

Dag 6

Eleverna tog väl hand om oss när vi åkte gemensamt till en av buddhismens heligaste platser utanför Varanasi. Stuporna, templen och ruinerna i Sarnath härrör från tiden för buddhas första predikningar. På kvällen vandrade vi runt i gyttret av trånga mörka gränder och samsades om plats med kossor, hundar, Brahminpräster och apor. Vi besökte trapporna där lik kremeras, en något kuslig plats vid Ganges med ett tiotal likbål i mörkret.

Dag 5

Nu är vi framme i världens äldsta, fortfarande existerande, stad: Varanasi. Vi fick ett överväldigande välkomnande av eleverna, med knallorange blomkransar, hennafärg i pannan och personlig guidning av både elevkåren och aporna som sprang runt i korridorerna. Vi deltog i tablalektioner och försökte få till fingerspelet på de traditionella trummorna och åt sedan lunch med eleverna. 

Dag 4

Idag besökte vi palatset som hänger på bergväggen, som numera är ett monument, men under tidigare 500 år hörde till maharajans släkt. Palatset, som numera bebos av apor, inspirerade Kipling till kung Louises aptempel. Väggmålningarna visar bland annat maharajan med sitt harem och i olika krigssituationer. För att verkligen få en glimt av Kiplings hus, var vi tvungna att ta oss genom tätt buskage och jaga iväg apor med bambustavar, innan vi nådde fram till de högst belägna vakttornen i försvarsmuren på toppen av bergen runt staden. Det var tillräcklig träning för de flesta och eftermiddagen tillbringades vid sjön eller någon trappstegsbrunn- världsarvet som Bundi är känt för. Sent på eftermiddagen tog vi oss sedan till Jaipur, rajastahns huvudstad, känd för sin rosafärgade gamla stadskärna och det berömda Hava Mahal, vindarnas palats, som tillsammans med tak mahal är ett av Indiens kännetecken. 

Dag 3

Efter vissa strapatser att lämna Pushkars kamelmarknad, eftersom hela staden var avstängd för trafik, lyckades vi tillslut ta oss vidare till Bundi, en liten stad som är känd främst för att Kipling skrev Djungelboken i ett palatsliknande hus som han fick låna av maharajan, under slutet av 1800-talet. Staden är med indiska mått lugn, vilket innebär att det inte är totalt trafikkaos dygnet runt, utan mest kor, grisar och apor på gatorna eller taken. Ofta samsas de om plats med randiga ekorrar och illgröna papegojor. Något som dock överraskade både mig och eleverna var den bröllopsfest som tågade igenom gränderna mitt i natten, dansandes till musik på megamaxvolym.

Dag 2

Hela rajahstan har samlats för att fira Pushkar mela, den stora tiodagars festivalen där allt säljs: kameler, hästar, getter, mat, husgeråd, sadlar och silver. Alla har sina finaste kläder och är ute med hela släkten för att åka skrangliga pariserhjul, titta på trollkarlar och ormtjusare. Trots det verkar vi nästan vara allra mest spännande och folk köar för att få ta selfies med eleverna. 

Dag 1 

Efter en riktigt lång resdag är vi äntligen framme i Indiens näst heligaste stad efter Varanasi, Pushkar. I Pushkar pågår den årliga kamelmarknaden, stadens viktigaste festival, med närmare en miljon besökare och mängder av kameler.

Dela: