Till innehåll på sidan

Kinablogg 2018

Följ våra elever som är på studieresa i Kina med sina lärare Susanne Forss och Magnus Jonsson.

Dag 8, 2018-03-17

Shanghai är en extrem kontrast mot lugnet på landsbygden och de enkla förhållandena där. Här finns det mycket folk med pengar och porsharna och masseratibilarna avlöser varandra på de femfiliga motorvägarna som slingrar sig som ormar mellan höghusen. Det som tidigare var en av världens högsta byggnader ser liten ut i jämförelse med Shanghai Tower med sina 632 meter.

Trots intensiteten i Shanghai är det ändå trevligt att ta sig fram på cykel i den franska delen av staden med sina trädkantade gator.

Dag 7, 2018-03-16

Lets go Shanghai sa busschauffören när han för första gången fattade ett ord engelska och var på väg att bli ledig. Resan genom den frodiga landsbygden tog åtta timmar. Kontrasten var total.

Redan klockan 03 var hela staden låst i trafikstockningar men till slut rullade vi in under de 600 meter höga skyskraporna.

Dag 5 och 6, 2018-03-13 och 14

I Xidi är det som att tiden stått still. Livet går sin lilla gång, man plockar valnötter, mullbär och plommon när man inte vallar sina ankor längs floden.

Vy över bulliga tak

Vi gick runt och insöp atmosfären och var med vid krysantemumtetillverkningen. De tillverkade också lokal tofu.

På eftermiddagen begav vi oss till traktens högsta bergskedja, Huangshan Mountains, kända från filmen Avatar.

Berg med skog

Efter att ha bestigit bergen var vi rejält möra. Utsikten på den 2200 meter höga bergskammen var magnifik bland de dimhöljda pinjeträden.

flickar på träbro med berg i bakgrunden

Dag 4, 2018-03-13

Vi tog nattåget till en av Kinas mindre städer, Nan Jing med 15 miljoner invånare. Tåget gick med tyst precision 21.23 och anlände 06.42.30, helt enligt tidtabell. Eftersom vi gick av på fel sida av tågspåret så tog det två timmar för bussen att ta sig över men sedan var vi äntligen på väg ut på landsbygden.

Vägen ner genom provinsen Anhui är klassisk historisk mark med små byar, bambuskogar och mullbärsvingårdar. Byarna vi besökte idag är båda världsarv, som tagna ur en Kung Fufilm från medeltiden. Hung Cun är platsen där Hidden Dragon crouching Tiger spelades in.Inatt somnar vi till paddornas kväkande i världsarvet Xidi.

Dag 3, 2018-03-12

Idag har vi tagit en lång cykeltur och sett centrala Peking. Vi besökte Temple of Heaven och parkerna runtomkring. Vi provade på lite thai chi

Flicka på cykel i stad

Dag 2, 2018-03-11

Tidig morgon och det var lika varmt i badrummet som utomhus, behagliga 3 grader. Att varmvattnet hade gett upp var bara uppfriskande. Vi tog bussen till kinesiska muren där vi vandrade runt. Vi lyckades ta oss ut på de orenoverade delarna. Ett överraskande snabbt sätt att ta sig ner från muren var att åka en 2 km lång rutschkana. På eftermiddagen återvände vi till den förbjudna staden igen och besökte nattmarknaden för dagens dos av spindlar, silkesmaskar och gräshoppor.

Slingrande mur

Dag 1, 2018-03-10

Vi anländer till Peking en solig men kall dag, det är ett förvånansvärt tunt smogskikt.

Vi laddade ner en cykelapp och tog oss ner till den förbjudna staden. Vi gick runt på himmelska fridens torg. Vi vandrade runt i de medeltida hutongerna. På kvällen tog vi oss till Pekings äldsta pekingankarestaurang där de grillar anka över päronträ precis som de gjort i över 700 år.

Dela: