Till innehåll på sidan

Kinablogg 2019

Följ våra elever som är på studieresa i Kina med lärare Daniel Blomqvist och Magnus Jonsson. 8-17 mars.

Dag 7, 2019-03-15

Från de blommande gula pak choy fälten på landsbygden, till en av världens största städer, Shanghai. Skyskraporna sträckte sig mot himlen och försvann i molnen. Vi besökte propaganda museet med de häpnadsväckande affischerna från kinas hela politiska historia. När man såg affischerna från 20-talet märkte man att art deco byggnaderna på paradgatan The Bund inte ändrat utseende sedan dess. 

Våren har kommit ovanligt tidigt till Shanghai och försäljarna som bäcknar rostade kastanjer, typisk vintermat, skakar förundrat på huvudet. 

Dag 6, 2019-03-14

Gårdagens sol och tjugo grader på toppen har när vi vaknar bytts ut mot minusgrader och snö. Fördelen är att molntäcket åtminstone skapar dramatiska effekter, när det sveper in de mörka granittopparna.

Efter att återigen ha pressat benen till max, när vi klättrade ner för berget, fick vi sedan åtminstone vila hela eftermiddagen, när vår buss skulle leta sig fram mellan småbyar, teodlingar och risfält, på väg till Shanghai.

Dag 5, 2019-03-13

Med den tidiga vårvärmen har allt fler körsbärsblommor och magnolior slagit ut, vilket ger vackra färgklickar på de grönskande kullarna runt byn Xidi där vi övernattat. Vi är inte ensamma om att vara uppe i gryningen. Överallt sitter konststudenter med sina skissblock och akvareller.

På eftermiddagen tog vi oss till Gula bergen Huangshan och klättrade uppför branterna, för att övernatta på toppen. Hård benträning. Vädret var klart och vi såg topparna som radade upp sig i det vidsträckta landskapet, precis som på filmen Avatar som är inspelad här.  

Dag 4, 2019-03-12

Stor kontrast mot storstaden Peking idag. Nu är vi långt ut på landsbygden i Anhui, känt för sina världsarvsbyar Hongcun och Xidi. Här har tiden stått still. Skinkorna hänger på tork i gränderna. Jasmin krysantemumblommorna ligger framme i solen på tork, innan de blir till te.

Vägg i vägg med gästhuset i de trånga gränderna ligger en svinstia. Här går livet sin gilla gång som det gjort sedan staden anlades under Mingdynastin på 1400-talet. När solen är uppe värmer det skönt, annars är innetemperaturen runt tre grader på natten. På kvällarna hänger vi med kinesiska konststudenter, som övar landskapsmålning.

Dag 3, 2019-03-11

Idag var det härlig vårkänsla och sol, även om vinden var sval. Cyklade runt i hutongerna, de gamla gränderna, och upplevde vardagen, med ankslaktaren, cykelmekanikern, nudeltrillaren och de sovande tempelhundarna som vågat sig ut på trottoarkanten. Fridfullt. Lugnt var det även på Temple of heaven, kejsarens gamla Ming dynasti tempel, där man bad om god skörd.

Himmelska fridens torg däremot var inte så fridsamt, bara poliser och avspärrningar eftersom årets stora partikongress dragit igång. De röda fanorna slog hårt i vinden, samtidigt som vi fick gå åt andra hållet. Den balsamerade Mao i sitt mausoleum verkade dock ta saken med ro.

Dag 2, 2019-03-10

Riktigt tidig morgon för att ta oss till kinesiska muren vid Mutianyu, några timmar utanför beijing. Solen lyckades ta sig igenom smogen och värmde skönt i den kyliga morgonen. Om man inte har varit på muren tidigare förvånas man förmodligen av hur brant många partier är, där man nästan behöver hålla i sig med händerna för att komma upp.

Vi lyckades ta oss ut på den orestaurerade avstängda delen av muren, och slapp på det sättet vimpelviftande guider och kunde se hur muren sett ut en gång i tiden. 

 

Dag 1, 2019-03-09

Smogen var inte så illa som den kan vara i beijing, trots att trafiken ligger tung på gatorna. Relativt få människor med andningsskydd på gatorna, vilket är ett gott tecken. När flygbussen lyckats leta sig fram till de medeltida hutonggränderna, där många beijingbor fortfarande bor, checkar vi in på Röda lyktans vandrarhem. Klassiskt lågt enkelt hus med ursprung från 1700-talet, komplett med atrium och en damm med knallröda karpar.

Utanför i gränderna säljs grönsaker och på cykel åker knivsliparen förbi och skriker ut sina tjänster. Vi tillbringar eftermiddagen i kejsarens alla palatsbyggnader i förbjudna staden. När vi gått igenom Hallen med evig harmoni, känner vi oss lugna och redo att testa beijings bästa anka. På den lilla Li Qun restaurangen i en gränd görs den bäst, enligt urgamla recept med risvin och päronträ.

 

Dela: