Naturvetenskapsprogrammet

Ett brett program
Det naturvetenskapliga programmet förbereder dig för högskolestudier inom naturvetenskap, matematik och teknik. Genom programmets bredd och möjlighet till fördjupning inom många olika områden får du även behörighet till de flesta andra högskoleutbildningar. Alla programmets profiler läser minst 400 poäng matematik och 300 poäng svenska. Vi arbetar tvärvetenskapligt med vetenskaplig kommunikation och hållbar utveckling.
Fältstudier, experiment och laborationer
Utbildningen består till stora delar av fältstudier, experiment och laborationer. Vi betonar det naturvetenskapliga arbetssättet och den naturvetenskapliga metoden vilka, tillsammans med matematik ger programmet dess karaktär.
Vetenskaplig kommunikation
Beskrivning av din utveckling fram till gymnasiearbetet.
Inriktning naturvetenskap

På programmet utvecklar du ett naturvetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att tänka kritiskt, resonera logiskt, lösa problem och göra systematiska observationer. Du får en mycket gedigen utbildning med både bredd och djup. Vi stimulerar din nyfikenhet, kreativitet och förmåga till analytiskt tänkande. Du får god vana att använda modern teknik och utrustning.
Alla på programmet läser kurserna matematik 5 och naturvetenskaplig specialisering, vilken inriktas mot flera aktuella forskningsfält som eleven kan välja bland. Många av lärarna har disputerat och har därför god insyn i aktuell forskning och breda kontaktnät.
Beskrivning av kurser och ämnen.
Ladda ner poängplanen för det naturvetenskapliga programmet, inriktning naturvetenskap
Programfördjupning (200p)
- Matematik 5
- Naturvetenskaplig specialisering
Inriktning naturvetenskap profil forskning
Gillar du att kombinera praktiskt arbete och teori? Vill du utveckla din kreativitet och få en bred förståelse för vad forskning går ut på? Vi lägger stort fokus på naturvetenskapligt arbete genom att du får träna på att själva formulera naturvetenskapliga frågeställningar, designa undersökningar samt sammanställa och utvärdera dina resultat. Dessutom tränar vi på att presentera resultat och undersökningar för olika målgrupper. Vi arbetar ofta tvärvetenskapligt och tematiskt. I både teoretiska och i laborativa delar av kurser samarbetar vi med Vetenskapens Hus och Stockholms Universitet.
Du läser 100 poäng filosofi och genomför ett valfritt forskningsprojekt (naturvetenskaplig specialisering 100 poäng) vilket förbereder dig mycket väl för ditt avslutande gymnasiearbete. I åk 3 gör du dessutom en kort praktik hos någon forskargrupp.
Beskrivning av kurser och ämnen.
Programfördjupning (200p)
- Filosofi 1
- Filosofi 2
- Naturvetenskaplig specialisering
Inriktning naturvetenskap profil matematik
Profilen syftar till att stimulera elevernas matematiska tänkande och att utveckla förmågan att använda matematik för att behandla naturvetenskapliga och andra problemställningar. Genom att utveckla ett strukturerat tankesätt inom breda kunskapsområden samt beredskap att inhämta nytt vetande inom många skilda fält, utgör profilen en bra grund för utbildningar på högskolan som kräver en god matematisk förståelse. Att öva kreativitet, initiativförmåga och förmåga att lösa problem, enskilt och i grupp, är väsentliga inslag i utbildningen.
Förutom kursen Matematik 5, 100 poäng läser eleverna kursen Matematisk Specialisering 100 poäng som behandlar flera övergripande matematikområden, bland annat problemlösning och diskret matematik. Vi erbjuder eleverna att läsa kurserna linjär algebra 100 poäng och matematisk cirkel 100 poäng som specialiseringskurser i samarbete med KTH och SU. Vi har även undervisning utanför skolan och besöker exempelvis KTH, SU och Vetenskapens Hus.
Beskrivning av kurser och ämnen.
Programfördjupning (200p)
- Matematik 5
- Matematisk Specialisering
Inriktning naturvetenskap profil miljö
Är du intresserad av naturvetenskap och hållbar utveckling? Hållbar utveckling är idag ett centralt begrepp för både forskningen, näringslivet och politiken. Begreppet innebär att säkerställa mänskligt välbefinnande, skapa fungerande samhällen med ekonomisk utveckling, i balans med jordens resurser och ekologiska system.
De kurser som skiljer profilen från övriga profiler inom naturvetenskapliga programmet är två 100 poängskurser med hållbarhetsprofil. Dessa kurser är politik och hållbar utveckling samt geografi. Utifrån tvärvetenskapliga perspektiv arbetar vi med både lokala och globala frågor, flera ämnen berör t ex FN:s 17 globala mål för en hållbar framtid. I vissa moment samarbetar vi med forskare från Svenska miljöinstitutet (IVL) och andra företrädare för hållbar utveckling. Vi tar även upp hållbarhetsfrågor i andra kurser där det passar in.
Du får en naturvetenskaplig utbildning som via hållbarhetsfrågor sammanför naturvetenskap med samhällsvetenskap på ett naturligt och fruktbart sätt.
Beskrivning av kurser och ämnen.
Ladda ner poängplanen för det naturvetenskapliga programmet, inriktning naturvetenskap profil miljö
Programfördjupning (200p)
- Geografi 1
- Hållbart samhälle - Politik och hållbar utveckling
För mer information är du välkommen att kontakta:
Patrik Sandström - Utvecklingsledare NA
E-post: patrik.sandstrom@edu.stockholm.se
Kristina Bondesson - Utvecklingsledare MAFO
E-post: kristina.bondeson@edu.stockholm.se
Rolf Klint - Utvecklingsledare MI
E-post: rolf.klinth@edu.stockholm.se
Marianne Carlsson - Studie- och yrkesvägledare
E-post: marianne.joy.carlsson@edu.stockholm.se
Telefon: 076-123 23 26
Fredrik Skog - Rektor
E-post: fredrik.skog@edu.stockholm.se
Telefon: 076-129 46 43
Ansökningskod
NANAT-NR - Naturvetenskapsprogrammet inr naturvetenskap
NANAT000FOR-NR - Naturvetenskapsprogrammet inr naturvetenskap profil forskning
NANAT000MA-NR - Naturvetenskapsprogrammet inr naturvetenskap profil matematik
NANAT000MIL-NR - Naturvetenskapsprogrammet inr naturvetenskap profil miljö