Studie- och yrkesvägledning

Du får hjälp med vägledning och information om fortsatta studier, yrken och arbetsmarknad i Sverige och utomlands.

I ett angränsade rum till studie- och yrkesvägledaren finns ett infotek. Där hittar du informationsmaterial om högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor, studier utomlands, med mera.

Marianne Carlsson
Studie- och yrkesvägledare
e-post: marianne.joy.carlsson@edu.stockholm.se
tel: 076-123 23 26

Länktips

Behörighets- och meritkurser

Sammanställning av områdesbehörigheter och meritpoäng och med material från Universitets- och högskolerådet, anpassat till elever på Norra Real.

Övergripande

Det finns många bra sajter som berör studier och arbeten både i Sverige och utomlands. Vad ska jag välja? Vad ska jag bli? Antagningspoäng m.m.

Arbete och arbetsmarknadsprognoser

Yrkesbeskrivningar, Söka jobb, Arbetsförmedlingar, Arbete utomlands

Folkhögskolor och Kommunal vuxenutbildning i Stockholm

Högskoleprovet

Högskoleprovet kan ge dig en ytterligare chans att komma in på högskolan. Du kan söka i flera kvotgrupper.

Högskolestudier i Sverige

Behörighet, Vad är meritpoäng?, Länkar till utbildningar och högskolor, Ansökan

Studiefinansiering

Studiestöd söker du från CSN.

Studier och arbeten i Norden

Genom ett samarbete mellan de nordiska länderna, kan alla i Norden söka utbildning i ett annat nordiskt land på samma villkor som sökande från det egna landet.

Studier utomlands

Funderar du på att studera utomlands, ska du tänka efter om du vill läsa en hel utbildning eller del av utbildning. Hitta utbildningar, Få hjälp med ansökan, Känn igen ett bluffuniversitet!, Språktest.

Yrkeshögskola - YH

Under Myndigheten för yrkeshögskolan sorterar olika former av yrkesutbildningar, där finns kortare (1-2 år) yrkesutbildning.

SACOs Studentmässa

SACOs årliga Studentmässa kommer i år att vara digital. På mässan finns svenska universitet och högskolor, andra eftergymnasiala utbildningar, t.ex. Yrkeshögskola - YH, utländska skolor, företag, myndigheter och organisationer för att ge information till blivande studenter.

Dag för elever i åk 3 på Norra Real:
26 november
Tid: 12.30-16.30