Reseblogg från Sankt Petersburg, 2015

av Malin Ahlgren, Susanne Forss och Malin Englund Levander, lärare

Följ SB14 och SC14 som är i S:t Petersburg 11 – 17 oktober.

 

Lördag, Hemresa 2015-10-17

Lördagen ägnades för de flesta eleverna åt souvenirshopping, för de ryska eleverna innebar det en extra ledig dag. Vanligtvis  går de i skolan även på lördagar. På eftermiddagen samlades vi på flygplatsen Pulkovo.Det blev ett känslosamt avsked och vi på Norra Real ser nu fram emot mars månad när vi får välkomna de ryska eleverna till Stockholm och visa vår skola och stad.

 

Fredag - vår sista dag i st. Petersburg med ett Farewell party 2015-10-16

Dagen inleds med det Ryska museet vid konsttorget. Vi tillbringar förmiddagen med att se den ryska konsten från tidig medeltid till de moderna uttrycken. Vår ryska guide för dagen Lisa, tidigare elev vid gimnasia no 56, visar oss runt på museet och stannar särskilt framför den stora målningen Riddare vid Skiljevägen från 1882 av V.Vasnetsov, vi får folksägnen berättad för oss som handlar om livsavgörande val som alla leder till ett oundvikligt slut. Målningen är en metafor för Rysslands då osäkra framtid.

Vi fick även möjlighet att se de realistiska målarnas allvarliga målningar som visar tvångsarbete och vardagsliv för utsatta människor i samhällets bottenskikt. Se gärna I.Repin pråmdragarna.

På kvällen avslutade det officiella schemat för veckan genom en båttur på floden Neva, en vacker avslutning att få se St Petersburgs 1700-talsbyggnader upplysta i kvällsmörkret.

 

Torsdag 2015-10-15 

Dagens aktiviteter inleddes med ett besök vid Isakstorget där vi fick se Isakskatedralen och Mariinskijpalatset, som idag rymmer st Petersburgs stadshus. Vår ryska guide berättade för oss om stadens historia och hur Isakskatedralen skyddades under andra världskriget genom att döljas under ett stort bemålat tyg som bars upp av ballonger. Tygets målade mönster föreställde natur och parklandskap för att lura ögat.

Under belägringen av Leningrad (St. Petersburg) under andra världskriget var förhållandena mycket svåra och människor som levde i och försvarade staden under de 900 dagar belägringen pågick hade mycket svårt att överleva. Maten tog slut. Det fanns en väg att få in mat i staden och det var när sjön Ladoga frös och isen blev körbar, denna vinterväg kalls för The road of life. En vinter kördes en lastbil fylld med apelsiner in i den sargade staden. Vår guide berättar om att än idag när stadsborna äter apelsiner under nyåret så påminns de om de fruktansvärda förhållanden som belägringen innebar. Eftersom nästan alla familjer i dagens St Petersburg har en relation till händelserna på 1940-talet då en miljon av stadens då 2,5 miljoner invånare dog är denna mörka historia ständigt närvarande.

Därefter följde ett besök på Mariinskijpalatset som idag är st.Peterburgs stadshus. Under en guidad visning av palatset som byggdes åt Maria, tsar Nikolaj 1 dotter, tog vi del av en historisk miljö som nu används i politiska sammanhang.

Vi bjöds på en stor lunch i palatset.

På eftermiddagen besökte vi en sovjet ledares bevarade lägenhet, Sergei M Kirov bodde från 1926-1934 i våningen på Kamennoostrovskij prospekt. Idag visas hemmet som museum och vi kan ta del av hur partitoppen levde under sovjettiden. Museilägenheten är en del av Rysslands museum för politisk historia, och eftersom eleverna jobbat med övningar kring historiebruk så blev det ett bra tillfälle att diskutera detta i samband med hur utställningen presenterades. Vår rysktalande guide berättar även om folkets livsförhållanden under denna tidsperiod och vi får en inblick i hur maten fördelades mellan yrkesgrupper och barn.

Vi får även se en utställning om Pionjärer rörelsen, som inspirerats av scouternas arbete med unga människor, där visades hur det politiska blev vardag för barnen i samhället.

Eftermiddagen avslutas med sportaktiviteter. Det var dags för vänskapsmatch och vi mötte ett skollag som var väl förberedda inför uppgiften. Det ryska laget hade precis som i fjol valt att toppa laget men nytt för i år var att en kvinnlig spelare var med på plan. Våra elever spelade engagerat och resultatet tar vi med en nypa salt.

 

 

Onsdag 2015-10-14 

Vi får besöka Minnesmuseet över general Alexander Sovorov, en historisk fältherre med flyt i sina strider.

Suvorov tillhörde en släkt som härstammade från Sverige. På minnesmuseet fick vi ta del av Rysslands krigshistoria. Vår ryska guide berättade med stort engagemang om generalens framgångar. Som tur var hade vi en guide med oss som översatte vad den ryska museiguiden berättade till engelska.

På onsdagen besökte vi även Peter-Paulfästningen som är Sankt Petersburgs äldsta del och en av stadens främsta sevärdheter. Den rymmer såväl den storslagna Peter-Paulkatedralen som övergivna fängelsehålor och en liten strand som året runt samlar stora skaror solbadare.

Fästningen liksom St Petersburgs historiska innerstad tillhör Unescos Världsarv.

 

 

Tisdag 2015-10-13  

Vi besöker ryska lektioner under förmiddagen och tar del av ryska ungdomars vardagsliv.

Efter lunch var det dags för palatsbesök den här gången Vinterpalatset även känt som Ermitaget.  På Ermitaget möttes vi av en engagerad guide som fångade vårt intresse för såväl konst som historien om uppbyggnad och återuppbyggnad av Ermitaget. Salarna är storslagna och materialen bländar med guld, silver, intarsiaarbeten och utsmyckningar av avancerad stenläggning. Museet är en av världens största och några konsthistoriska målningar presenteras mer ingående av guiden. Vi får veta att under belägringen, andra världskriget, används palatsets trädgårdar till att odla grönsaker.

Som en del i utbytet visas hur ryska ungdomar har möjlighet att studera vidare efter gymnasieåren, vi besökte St. Petersburg universitet. Byggnaden kallas även de tolv kollegierna och rymmer en ovanligt lång korridor, som tidigare användes till bibliotek. Vid vårt besök i år pågick en omfattande renovering. inpackad i plast var det svårt att se den unika korridorens långa sträckning.

Under våra dagar i storstaden reser vi med tunnelbanan, den kallas Metro, tågen går mycket djupt ner i marken och vissa stationer är ca 100 m under jord. Varje station är rikt utsmyckad och har varit folkets palats sedan sovjettiden. Tunnelbanan byggs från 1955 och utbyggnaden pågår fortfarande. Vi besökte vid flera tillfällen under våra dagar amiralitetskaja en endast tre år gammal metrostation. Där sten och påkostade detaljer smyckar perrongen.

 

 

Måndag 12/10

Sankt Petersburg bjöd på solsken även idag, vi träffades i skolans entré tidigt på morgonen för att guidas runt i skolans lokaler i mindre grupper. Vi fick berättat för oss hur en skoldag på Gimnasia no 56 kunde se ut av elever i årskurs 10 vilket motsvarar åk 2 på ett svenskt gymnasium. Därefter deltog vi i mindre grupper i engelskalektioner vilka handlade om yrken respektive Rysslands historia och den ryska kulturen som bidrar till en prestationskultur bland ryska ungdomar. På Gimnasia 56 vet många av eleverna redan i 14-årsåldern vad de förväntas jobba med som vuxna.  

en lärare står bakom läsande elever

Därefter var det dags för en lektion i spanska, Emma som undervisade i spanska blev glad att träffa en ämneskollega så Susanne och Emma höll gemensamt lektionen vilken alltså kom att utföras på fyra språk, spanska, engelska, ryska och svenska. Vi lärde oss recitera en spansk dikt och sjön en spansk sång.

Två lärare står framför vitatavlan

Efter en lunch i skolans matsal/cafeteria, där få av de ryska eleverna ens hinner äta lunch bar det iväg på en två och en halv timme lång buss-sightseeing i Sankt Petersburg. Vår guide var mycket kunnig på rysk historia och arkitektur. 

 

 

Söndag 11/10 2015

Vi mötte ett spänt gäng på Arlanda, redan i fredags då vi mötte de ryska eleverna via Skype hade de flesta träffat sina ryska värdar via sociala medier, men det är ändå något speciellt att träffas i verkligheten.

Flygningen gick smidigt och efter en dryg timme landade vi på Pulkovo där vi blev väl mottagna av elever och lärare. Eleverna följde med hem till respektive familj och vi lärare ser fram emot att träffa eleverna  imorgon då utbytesprogrammet startar och vi får höra vad familjerna hittat på under söndagskvällen. 

Dela: