Humanister firar 2000 år gammal högtid romersk högtid

Latineleverna i HU13 skickar en 2000 år gammal julhälsning från A16. Dagen före jullovet fick eleverna som läser latin uppleva lite av den romerska högtiden Saturnalia. Det fanns små godispresenter med tillhörande vers, romersk brylépudding, högtidsplagget toga och till och med en frihetsmössa som så småningom blev en symbol förknippad med franska revolutionen.

Saturnalia firades av romarna mellan 17 och 23 december till guden Saturnus ära. Förutom att världen vändes lite upp och ned dessa dagar så utfördes även de rätta riterna till guden Saturnus i hans tempel eller vid hemmets egna små husaltare. Och självklart var inte vi sämre än att vi offrade lite fikon och sötebröd på vårt hemmabyggda altare.