Stuckatörens hus

Tisdagen den 21/5 Besökte HU18 Stuckatörens våning på David Bagares gata 10, för att ta del av interiören, lära om Hilma af Klint och den tid hon levde i samt lyssna till scener ur operan om Hilma af Klints liv. Besöket är en del av kursen Estetisk kommunikation i vilken kulturella uttryck studeras.


I operan - An Opera of Hidden Art förenas toner och klanger med färger och mönster från Hilma af Klints unika spirituella konstverk.


Mette af Klint spelar den gåtfulla Hilma af Klint.

Stuckatörens hus byggdes under 1880 talet av Augusta och Axel Notini och tillhör Stockholms stadsmuseum. Våningen är en av stadens museilägenheter som visas endast vid ett fåtal tillfällen per år. Stuckatörens hem visar upp 1800 talets inredningsstil, dess lust och glädje för utsmyckning och moderna mönster. När blicken letar sig upp i taket finns både tomtar och andra dekorativa detaljer i taklistens stuckatur. Under 1990 talet återställdes och renoverades rummen i våningen för att visa fram hur ett borgerligt hem såg ut under 1880 talet.

Stuck (italienska stucco), är ett samlingsnamn för den blandning av gips, marmormjöl och lim som används för att framställa dekorativa ytor inom arkitektur. När materialet återfinns i interiörens taklister och rosetter – kallas det för stuckatur.

/Malin Levander lärare och fotograf

Dela: