Studie- och yrkesvägledning

Här kan du få hjälp med vägledning och information om fortsatta studier, yrken och arbetsmarknad i Sverige och utomlands.

I ett angränsade rum till studie- och yrkesvägledaren finns ett infotek, där finns informationsmaterial om högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor, studier utomlands, m.m.

Marianne Carlsson
Studie- och yrkesvägledare
e-post: marianne.joy.carlsson@stockholm.se
tel: 076-123 23 26

Länktips

Behörighets- och meritkurser

Sammanställning av områdesbehörigheter och meritpoäng och med material från Universitets- och högskolerådet, anpassat till elever på Norra Real.

Övergripande

Det finns många bra sajter som berör studier och arbeten både i Sverige och utomlands. Vad ska jag välja? Vad ska jag bli? Antagningspoäng m.m.

Arbete och arbetsmarknadsprognoser

Yrkesbeskrivningar, Söka jobb, Arbetsförmedlingar, Arbete utomlands

Folkhögskolor och Kommunal vuxenutbildning i Stockholm

Högskoleprovet

Högskoleprovet kan ge dig en ytterligare chans att komma in på högskolan. Du kan söka i flera kvotgrupper.

Högskolestudier i Sverige

Behörighet, Vad är meritpoäng?, Länkar till utbildningar och högskolor, Ansökan

Studiefinansiering

Studiestöd söker du från CSN.

Studier och arbeten i Norden

Genom ett samarbete mellan de nordiska länderna, kan alla i Norden söka utbildning i ett annat nordiskt land på samma villkor som sökande från det egna landet.

Studier utomlands

Funderar du på att studera utomlands, ska du tänka efter om du vill läsa en hel utbildning eller del av utbildning. Hitta utbildningar, Få hjälp med ansökan, Känn igen ett bluffuniversitet!, Språktest.

Yrkeshögskola - YH

Under Myndigheten för yrkeshögskolan sorterar olika former av yrkesutbildningar, där finns kortare (1-2 år) yrkesutbildning.

Ansökningstider

15 nov -15 jan

DOCH Dans och Cirkushögskolan, Operahögskolan och Stockholms dramatiska högskola

15 januari

Kungliga Musikhögskolan för konstnärliga utbildningsprogram
Antagningsinfo

1 mars

Konstfack
Till kandidatprogram

1 mars

Kungliga Konsthögskolan
Till det treåriga kandidatprogrammet i fri konst

(Ansökning börjar i januari 2020)

15 april

Sista ansökningsdag till Högskola och universitet.

Samordnad antagning till universitet och högskolor genom Antagning.se

Kom ihåg att det kan vara helt andra ansökningstider till estetiska utbildningar och utbildningar med alternativ antagning (t.ex. intervjuer och prov), se respektive utbildning.

​8 veckor före kursstart

Sista ansökningsdag till Vuxenutbildningen i Stockholm